خاموت:
میلگردها در آرماتوربندی به دو دسته ی طولی و عرضی تبدیل می شوند. به میلگردهایی که در تیر یا ستون واقع می شوند را میلگرد طولی می نامند. و میلگردهای مکمل درآرماتوربندی که عمدتا در راستای عمود بر این میلگرد ها نصب می شوند میلگرد عرضی می گویند. خاموت در دسته میلگرد های عرضی قرار می گیرد. از مهمترین ویژگی هایی که خاموت دارد این است که در برابر نیروهای پیچشی و برشی مقاومت بالایی دارد. خاموت ها از جمله مهمترین بخش سازه محسوب می شود است چراکه آخرین خط دفاعی سازه در برابر تنشهای ناشی از زلزله می باشد.
انواع خاموت ها:
خاموت ها به دو دسته ی ساده و مهندسی تقسیم می شوند. خاموت ساده دارای خم 90 درجه و خاموت مهندسی دارای خم 45 درجه می باشد.
در یک دسته بندی دیگر خاموت ها به دو دسته ی تنگ بسته و تنگ باز تقسیم بندی می شوند که هر کدام در انواع مختلف اجرا می شودو
انواع خاموت تنگ باز و تنگ بسته: تک شاخه (قلاب)، دو شاخه (رکابی)،تنگ چندشاخه
مقاوت خاموت تنگ بسته در برابر نیروهای پیچشی بیشتر می باشد.
مهمترین ویژگی های خاموت
خاموت های طولی چنانچه به تنهایی و بدون میلگردهای عرضی نصب و اجرا شوند تحمل نیروهای برشی را نداشته در نتیجه تنش و ترک در آن به وجود خواهد امد. اماچنانچه از خاموت به صورت عرضی در سازه استفاده شود این پدیده رخ نخواهد داد. جهت جلوگیری از شکست مقطع در اثر ایجاد ترک مورب که بر اثر برش خالص و یا اثر توام برش و خمش ایجاد می گردد، آرماتور بندی باید به گونه ای باشد که از بازشدن این ترک ها جلوگیری کند.
نوع میلگرد در خاموت
میلگردهایی که برای خاموت استفاده می شود باید قابلیت شکل پذیری را داشته باشد. عمدتا از میلگرد A2 با قطرهای بین 8 تا 12 برای این کار استفاده می شود.